top of page
  • Writer's pictureIvan Marinovic

Kako ti se čini ponedeljak u PeLCeru?

Radno vreme počinje u 8, ali nekako smo navikli da dodjemo koji minut ranije da se pripremimo za predstojeći dan, onako, vojvođanski, natenane :). Oni koji stižu poslednji u kancelariju, već mogu da namirišu tek skuvanu kafu na stolovima. “Dobro jutro” i “Prijatno” se najčešće čuje kroz hodnike i kancelarije u to vreme.


Ponedeljak započinjemo kratkim sastankom o tome kako smo proveli vikend i šta nam se lepo dešavalo, a zatim prelazimo na posao i definišemo fokus za nedelju koja je pred nama



Detaljnije se posvećujemo planovima na sastanku šefova a zatim delegiramo poslove na zajedničkom sastanku sa timom proizvodnje. Dogovaramo se ko šta ima da završi od predhodnog radnog dana/nedelje, delimo nove poslove i najavljujemo nove projekte. Uvek se trudimo da obezbedimo sav neophodni materijal, alate i opremu za normalno obavljanje posla i zato uvek proveravamo da li svi imaju sve što im je potrebno, jer svako radi na nekom drugom projektu i ima specifične potrebe spram projekta.


Nakon toga, jer nam je izuzetno važno da svi članovi tima podjednako dobro razumeju suštinu svog projekta, volimo pojedinačno sa svakim da prodjemo dodeljene projekte, prodiskutujemo o sitnijim detaljima i načinu rada, nedostacima rešenja, predlozima za poboljšanje davanjem saveta i instrukcija za pravilan način rada. Na primer, diskutujemo i donosimo odluke od jednostavnijih tehničkih stvari da li je kvalitetnije ako se spoj alu profila u detalju konstrukcije mašine izvede sa standardnom spojkom za žljeb ili da se izradi navoj u profilu i upotrebi vijak, pa sve do kompleksnijih i izazovnijih pitanja sa senzorima, kamerama i robotima.

S obzirom da su projekti kako mentalno tako i fizički izazovni, pauze su neophodne, kako one kratke da se resetuju misli i protegnu mišići, tako i one malo veće pauze za obrok.


Šef proizvodnje dinamično i fleksibilno kreira plan rada proizvodnje za narednih 7 dana u gantogramu. Razlog ovome je činjenica da radimo na uvek različitim projektima po tehničkom zahtevu kupca (nema serijske proizvodnje) kao i izazovi na koje nailazimo tokom svake faze realizacije projekata.


Pred kraj dana pređemo ko je šta uradio od planiranog, šta se prenosi na utorak i šta bi trebalo dodatno uraditi.




108 views0 comments
bottom of page